Başkan Tok İstanbul’da Çaykaralılarla buluştu


07.12.2015 13:02:28     2155
Başkan Tok İstanbul’da Çaykaralılarla buluştu

Trabzon Günleri dolayısıyla İstanbul’da bulunan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok merkezi İstanbul Kartal’daki Trabzon Çaykaralılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret ederek görüş alış verişinde bulundu.

6 Aralık 2015 Pazar günü dernek merkezine gerçekleşen ziyaret 12:30’da başladı. Yoğun bir katılımın olduğu ziyaret toplantısı iki saat sürdü.

İstanbul’daki Çaykaralıların yoğun ilgi gösterdiği ziyarette ağırlıklı olarak, HES’ler, Uzungöl ve ilçe genelindeki çarpık yapılaşma, Çaykara’nın potansiyeli ve Çaykara’da yapılabilecekler konusunda fikir alışverişi oldu.

Programa Çaykara Belediye Başkanı Sayın Hanefi Tok’un yanında, Doğu Karedenizliler Dernek Başkanı hemşerimiz Doç. Dr. Necmi Kurt, Uzungöl ve Çevre köyleri Dernek Başkanı Recep Falay, İstanbul PEMYAD Dernek başkanı Ahmet Mutlu da katıldı.

Doç. Dr. Necmi Kurt’un kaleminden ziyaretin değerlendirilmesi:

MÜTEVAZİ BAŞKAN

Bugün İstanbul Kartal Topselvi’de bulunan Trabzon Çaykara Kültür Derneğindeki toplantıdaydık. Konu Çaykara’nın sorunlarıydı. Konuşmacı olarak katılan Çaykara Belediye Başkanı Sn. Hanefi Tok’tu. Sn Başkan Çaykara’da bugüne kadar yapmış oldukları hizmetleri ve bundan sonra yapmayı planladıkları çalışmaları salonda bulunan katılımcılara herkesin anlayabileceği bir üslupla anlattı. Her şeyden önce alçak gönüllülüğü, mütevaziliği ve saygılı tavırlarıyla iz bırakan ve Çaykara sorunlarını anlatan Sn Başkanı kutluyorum..

Sn Hanefi Tok 1948 yılında kurulmuş olan Çaykara’nın şu anda 32 Mahallesi ve 13084 nüfusu olduğunu ifade ettiler. Bugüne kadar tüm mahallelerin asfalt ve beton yollarının yapılmasıyla uğraştıklarını 4 yıl içinde hepsini tamamlamak istediklerini, ayda 80-85 bin Lira makinelerin çalışması için harcadıklarını, Çaykara içinde ve dışında sunulan hizmetlerin de belli bir meblağ tuttuğunu, ayrıca kapanan 4 Beldenin personelinin istihdamı ve o belediyelerin borçlarının üstlenilmesinin bütçelerini sarsmış olduğunu, İller Bankasından gelen yardımın % 10’un kanalizasyon, % 30 unun Büyükşehir Belediyesine gittiğini, ancak geri kalan paranın % 60’ını kullanabildiklerini belirtti.

Şu anda su sorununun olmadığı Çaykara’nın temel sorununun Elektrik ve Kanalizasyon olduğunu belirten Tok, Çaykaralı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn Berat Albayrak ve diğer Trabzonlu Bakanların ortak çalışmasıyla bu sorunu aşabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Ayrıca Çaykara ve Uzungöl’ü daha kapsamlı Turizm yöresi yapmak istediklerini, fakat yaylalar ve Uzungöl’deki çarpık yapılaşmadan dolayı rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler. Özellikle Çaykara dışında yaşayan Çaykaralıların yaylalarda yapmış oldukları binaların usulüne ve yöredeki yapılaşmaya uygun olmadıklarını dile getiren Başkan buna bir çözüm peşinde olduklarını, ancak kendi çabalarının yeterli olmayacağını milletin bu işe el atması belirtti. “Yılda 1 milyon kişinin geldiği Uzungöl’ü kötü yapılaşma ve kötü görüntülerden kurtarmamız gerekir.” Dedi.

Çaykara’da kentsel dönüşüm projesini TOKİ ile birlikte başlattıklarını; ilk etapta 40, takiben 200 konut yapacaklarını dile getiren Tok, Çaykara’nın arazisinin yetersizliğinden söz ederek imkanlar ölçüsünde yeni bir Çaykara inşa edeceklerini ifade etti.

Çaykara’nın eğitimde çok iyi bir ivme yakaladığını, TEOG ve diğer imtihanlarda çok başarılı sonuçlar aldıklarını, bu durumun kendilerini umutlandırdığını ifade eden Başkan, Kültür erozyonu yaşayan Çaykara’da eğitime önem verdiklerini, bunu çok önemsediklerini ifade etti.

HES’lerle ilgili bir soru üzerine; HES anlaşmalarının 1998 yılında yapılmış olduğunu, bu çerçevede Solaklı Deresi ve kollarında toplam 32 HES’in yapılması planlandığını belirten Başkan, HES’lerin yapılmasına karşı olmadığını ama bu kadar HES‘in gereksiz olduğunu ve doğayı yok edeceğini ifade etti. Yönetime geldikten sonra önüne konulmuş olan 2-3 projenin başlatılmasına onay vermediğini belirten Tok Büyükşehir Belediyesi ile benzer düşündüklerini, yatırıma başlamamış firmaların işe başlamalarına sıcak bakmadıklarını belirtmişlerdir..

Konuşmasının sonunda söylediği söz alkışlanacak nitelikteydi; ”Biz halka-millete rağmen iş yapmayız. Yaptığımız tüm çalışmalarda anketli veya anketsiz halkın görüşünü alırız..”

Evet, Sn Başkan; Bu son söylediğinizi yaptığınız müddetçe halkın gönlünden ve gözünden düşmezsiniz. Yaptığınız hizmetler doğru ve kalıcı olur, eleştiri de almaz..

Toplantıda verdiğim sözü tekrarlıyorum; Ben Çaykara için yapacağınız her çalışmada maddi ve manevi olarak, bir emir eri olarak emrinizdeyim..

Toplantıyı düzenleyen Trabzon Çaykaralılar Kültür Derneği Başkanı Sn Adem Yıldız’a ve yönetim kuruluna, toplantıyı yöneten Sn Fatih Kaya’ya ve katılımda bulunan değerli hemşehrilerime de sevgi ve saygılarımı sunuyorum..

İletişim

  • Işıklı Mahallesi Belediye Sok. No:12 D:2 PK:61940
    Çaykara/TRABZON
  • (0462) 616 10 29
  • (0462) 616 14 68
  • info@caykara.bel.tr
Hanefi TOK
Çaykara Belediye Başkanı