Başkanın Mesajı



Değerli Hemşehrilerim;

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ile birlikte, Çaykara ilçesi, yerleşik nüfusuyla yaklaşık 15 bin, yaz nüfusuyla 60 bine yakın bir nüfusu barındırıyor.

1947 yılında İlçe statüsüne kavuşan Çaykara'nın 32 mahallesi bulunmaktadır. İlçenin dağlık ve yamaç oluşu yerleşim alanlarının dağınık olmasına sebep olmaktadır. Bu itibarla her Mahallenin birçok mezrası (Kom) ve yazın şenlenen yaylaları bulunmaktadır. İlçede evlenme yaşları genelde erkeklerde 20-24, kızlarda 17-20 yaşları arasındadır. Evlenen gençler gelir düzeyinin düşük olması nedeniyle genelde ilçeyi terk edip gurbete göç etmektedir. Eşler evlilikten önce kısa bir nişanlılık dönemi geçirirler. Düğünler genelde basit geçer. Düğünü takip eden 7. Gün "Yedi" diye tabir edilen tören yapılır. Son zamanlarda İlçe merkezindeki düğünler Halk Eğitim Merkezi ve Belediye Düğün Salonunda yapılmaya başlanmıştır. Düğünlerde kemençe ve kaval gibi mahalli çalgılar eşliğinde horon oynanır. Halkın giyim kuşamı giderek modern görünüme dönüşmektedir. Yöresel kıyafet genelde yaşlılarda görünür. Geleneksel kıyafetlerde en önemli giysiler Zıpka, Laz Donu, Sapuk, Peştemal, Yazma, Kefiye ve Oğluk olarak gösterilebilir. Bazı köylerde Rumca (Romeyika) dili kullanılmaktadır. İlçe turizm yönünden Trabzon'un diğer ilçelerine nazaran, sınırları içinde bulunan Özellikle son 10 yıl içinde tanıtım yapılan bu doğa harikası Uzungöl Mahallemiz, her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmiştir. Çaykara Uzungöl arasındaki asfalt yol yapımı çalışmaları bitmiştir. Halen Uzungölde ki yatak kapasitesi 3000'e ulaşmıştır. Girişimciler tarafından yaptırılan bungalov tipi evler vardır. Yıllar önce bir dağ yamacının kayarak dere ağzını kapatması sonucu oluşan suni gölün hemen yanında başlayan gür çam ormanların yüksekliği 2000 metreyi bulur. Bu ormanların hemen bittiği yerde, hemen yöre insanlarının yazın kullandığı geniş yaylalarımız gelir. Son zamanlarda deniz turizmin den sıkılan yerli ve yabancı turistler Yayla Turizmine önem vermeleri neticesinde yaylalar da bu hareketlilikten nasibini almaya başlamıştır. Nitekim Sultanmurat Yaylasında 3 yıldızlı otel ayarında ve 150 yataklı modern otel 1997 yılında faaliyete geçmiş olup, hâlen var olan talepleri daha şimdiden karşılayamaz duruma gelmiştir. Keza aynı güzergah üzerinde bulunan Limonsuyu Yaylasında 100 yataklı otel bulunmakta olup, yapılan bu yatırımlar ilerde yapılacak yeni yatırımların müjdesini vermektedir. Ancak, Uzungölde yapılan yatırımlar, doğa güzelliklerini tahrip etmiş olup gidenleri kartpostallardan çok daha farklı hayal kırıklığına uğratan görüntüler karşılamaktadır.

 

Çaykara’nın tarihi, genelde Trabzon’un Tarihi ile ilişkilidir. Tarihi bilgilere göre ilçemiz, Eti’lerden itibaren bir çok kavimlerin uğrağı olmuştur. Peçeneklerin ve Bizanslıların hakimiyeti altına girmiştir. En son olarak 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u Pontus Devleti’nden alması ile kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine geçmiştir.

1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında ilçemiz Rus Ordusunun işgaline uğrar. İlçemizin 27 km gineyindeki Sultanmurat Yaylası’nda bulunan “Şehitler Tepesi” bu savaşta şehit düşen Türk askerinin ölümsüz anıtıdır.

İlçemiz 1925 yılına kadar Of ilçesine bağlı bir köy iken, 1925 yılında bucak, 01.05.1947 yılında 5071 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuş, 01.01.1948 tarihinde de fiilen teşkilatlandırılmıştır. 27 Şubat tarihi ilçemizin Kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

İlçe “Çaykara” adını Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yere yakın bir noktadaki taşların arasından çıkan “Çaykara Suyu”ndan almıştır.

İlçemiz dağlık, ormanlık ve kayalık bir yapıya sahip olup, Trabzon iline 76 km uzaklıktadır. İlçemiz Of ilçesinde Bayburt ili istikametine uzanan vadinin içerisinde kurulmuştur.

İlçemiz Başta da belirttiğim gibi, klasik belediyecilik anlayışı bizim anlayışımız olamaz. Hedef, Çaykara’da kapsamlı bir toplumsal dönüşümü sağlamaktır. Çaykara’yı tarihi birikimiyle, alt yapısıyla, sosyal ve kültürel gelişimiyle kentleşmesini sağlamak ve Trabzon’un örnek ilçesi haline getirmek için çalışıyoruz.

Şimdi, tek gayemiz, bize gösterilen teveccühe hizmetimizle layık olmaktır. Saygı ve Sevgilerimle...

Hanefi TOK
Çaykara Belediye Başkanı

 

 


İletişim

  • Işıklı Mahallesi Belediye Sok. No:12 D:2 PK:61940
    Çaykara/TRABZON
  • (0462) 616 10 29
  • (0462) 616 14 68
  • info@caykara.bel.tr
Hanefi TOK
Çaykara Belediye Başkanı