YAŞ ÇAY BİZİM İŞİMİZ PROJESİ ÇAYKARA’DA TANITILDI


02.12.2015 09:40:40     2365
YAŞ ÇAY BİZİM İŞİMİZ PROJESİ ÇAYKARA’DA TANITILDI

ÇAYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral yaptığı sunumla 'Yaş Çay Bizim İşimiz' projesini tanıttı. Projenin hedefleri , paydaşları ve seyir aşamaları üzerinde bilgi sunarak, projeye neden ihtiyaç duyulduğu konusunu detaylandırdı.

Çay Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan “Yaş Çay Bizim İşimiz” projesi Çaykara'da düzenlenen konferansla muhtarlara tanıtıldı.

Çaykara halk Eğitim konferans salonunda düzenlenen toplantıya Kaymakam Mustafa Gül, Belediye Başkanı Hanefi Tok,ÇAYSİAD Başkanı Erdal Saral, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Proje Koordinatörü Mustafa Yılmaz Kar ve Mahalle Muhtarları ve İmamlar  katıldı.

Proje ile yaş çayda çalıştırılmakta olan yabancı uyruklu vatandaşlara ödenen yıllık yaklaşık 15 milyon doların Türkiye’de kalması, İşsiz gençlere sigortalı iş imkanı ve çayın kalitesi ve veriminin arttırılması amaçlanıyor.

“Yaş Çay Bizim İşimiz” projesi, Trabzon’un ilçelerinde Kaymakamlara, Muhtarlara ve Din Görevlilerine anlatılıyor. Proje ile 2016 yılında 250 kişilik bir istihdam sağlanması ve bunun Trabzon il ve ilçelerinden sağlanması hedefleniyor.

Toplantılarda konuşma yapan ÇAYSİD Başkanı Erdal Saral, mevcut tabloya dikkat çekerek; “Bir sanayici olarak kalitenin artırılmasına inanan ve bunun eğitimli işgücü ile sağlanacağını düşünen birisiyim. Kalitesiz hammadde sebebiyle çektiğimiz sıkıntıların önüne geçmek ve maliyetlerimizi düşürmek zorundayız. Bugün hammaddede oluşan % 15’lik vasıfsız odun kısımlarını fabrikalarımızda tüm işlemlerden geçirdikten sonra atabiliyoruz. Bu durum kaliteden ödün vermediğimiz için maliyetlerimizi artırıyor. Devletin ithal çaya vergi koyarak bizi korumasının bu boyutta bir maliyet artış hızıyla gittiğimizde yakın bir gelecekte anlamını koruyamayacak. Başa baş olacağız. Oysa bu bölge çaydan geçimini sağlıyor. Tedbirlerimizi bu günden almak zorundayız. Yaş çay bizim işimiz projesi bu anlamda bir eğitim ve istihdam projesidir diyebiliriz. 2016 yılında mutlaka başarılı olmak istiyoruz. Projenin daha sonraki yıllarda çay bölgesinde yaygınlaşması bu başarının görülmesine bağlıdır. Bu sebeple doğru elemanları seçmek amacındayız. Ben size Çaykur yetkilisi olarak gelseydim ve mevsimlik işçi aradığımızı söyleseydim büyük bir izdiham oluşurdu. Bilinmesini istiyorum ki, bugün buralara gelerek eleman aradığımız iş için gelecekte adayların sıraya girebileceği muhtemeldir. Çaykur’da mevsimlik işçi olarak çalışıp emekli olan çok sayıda insan vardır. Bu işin de aynı mahiyette sonuçlar vereceğini düşünebilirsiniz.
 

Proje Koordinatörü ve ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz kar ise projeyi sunum eşliğinde anlatarak, projenin paydaşlarını ve paydaşların sorumluluklarını detaylandırdı: Eğitimlerin nerelerde nasıl yapılacağı ve işçilerin hangi şartlarda ikamet ettirileceği, muhtemel ücretlerin ne olabileceği noktalarında bilgiler verdi. “Yabancı işçilerin elimizi uzattığımızda bulunur olması bize rahatlık sağlıyor. Ancak yarınlarda bulunamadıklarında ne yapacağımızın bir ‘B’ planı yoktur. Bu proje bu anlamda bir ‘B’ planı oluşturmaktadır. Hedefimiz 'Yaş Çay İşini' meslek haline getirmek. O zaman çaydan ekmeğini kazandığı halde onu meslek olarak görmeyenlerin, sisteme dahil olması daha da kolaylaşacak” dedi.

 

Gıda Tarım Hayvancılık Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay ise bakanlık olarak çay ve fındık sektöründe yapılması düşünülen ıslah çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  Gülbay, Çay ve fındık budamalarının bilgisizce yapıldığına işaret ederek sektörlerde eğitimli insanlara ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu vurguladı. “Bugün fındık budaması yapanların, doğru ağacı bırakmak yerine içi kurtlanmış ağaçları bırakarak yanlış ağaçları kestiklerini görüyoruz. Aynı şekilde çayda da büyük bir tahribata şahit oluyoruz. Bu projenin başarılı olması halinde muhtemelen fındık sektöründe de uygulanabilir olacak” diye konuştu.

İletişim

  • Işıklı Mahallesi Belediye Sok. No:12 D:2 PK:61940
    Çaykara/TRABZON
  • (0462) 616 10 29
  • (0462) 616 14 68
  • info@caykara.bel.tr
Hanefi TOK
Çaykara Belediye Başkanı