UZUNGÖL IŞIL IŞIL OLACAK..


09.06.2017 14:05:40     4127
UZUNGÖL IŞIL IŞIL OLACAK..

Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Tok "Uzungöl Aydınlatma ve Peyzaj Projesi" Çalışmalarını Yerinde İnceledi.

Uzungöl, Işıl Işıl Olacak

Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezleri arasında yer alan Uzungöl'ün ve çevresinin aydınlatılması için hazırlanan yaklaşık 2,7 milyon lira maliyetli "Uzungöl Aydınlatma ve Peyzaj Projesi" İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun girişimleri ile ilgili bakanlıklarca onaylandı.


Çaykara Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Tok, yaptığı açıklamada, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsünün yanı sıra yaban hayatıyla da öne çıkan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'ün, dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında bulunduğunu söyledi.

Yaklaşık 6 bin 500 yatağa sahip "Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alan Uzungöl'ü her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiğini anımsatan Tok, ziyaretçilerin büyük bölümünün Körfez ülkelerinden gelen konuklardan oluştuğunu vurguladı.

Tok, belediye olarak ilgili kurumlarla Uzungöl'de peyzaj, altyapı gibi çok sayıda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini de paylaştı.

Hayata geçirecekleri birçok önemli proje daha bulunduğunu ifade eden Tok, bunlardan birinin de gölün ve çevresinin aydınlatılması olduğuna dikkati çekti.

Tok, gölün ve çevresinin güzelliğinin hava karardıktan sonra da görülebilmesi, ayrıca ziyaretçilerin yürüyüş alanlarında rahatlıkla gezebilmeleri için Uzungöl Aydınlatma ve Peyzaj Projesi hazırladıklarını belirterek, "Projemizi, ülkemizin ve Trabzon'umuzun gururu olan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu da destekledi. Destekleri dolayısıyla Sayın Bakanımız Soylu'ya ayrıca teşekkür ediyorum. İlgili bakanlıkların olurunun ardından, maliyeti yaklaşık 2 milyon 729 bin lira olan projemiz Kalkınma Bakanlığınca kabul edildi. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından projenin ihalesini gerçekleştireceğiz." dedi.

Projenin birinci etabı kapsamında Uzungöl'ü ve bütün fotoğraflarda yer alan Uzungöl Merkez Camisi'nin de minareleriyle birlikte aydınlatılacağını anlatan Tok, "Öncelikle elbetteki gölün aydınlatılmasını arzuluyoruz. Önceki yıllarda yapımını tamamladığımız ve gölü 360 derece çevreleyen yürüyüş yollarımızı da aydınlatacağız. Kısacası turizmin geçtiği her noktayı aydınlatmayı düşünüyoruz. Uzungöl ile bütünleşmiş olan camimizi de çok güzel şekilde aydınlatacağız." ifadelerini kullandı.

Tok, gölün içinde küçük bir adacık da bulunduğunu anımsatarak, o adacığı da bir şekilde aydınlatmayı planladıklarını, bu nedenle projeye dahil ettiklerini dile getirdi.

"Havuz şeklinde suni bir aydınlatma olmayacak"

Vadinin ortasında bulunan Uzungöl'ün, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşan doğal bir göl olduğuna işaret eden Başkan Hanefi Tok, "Uzungöl'de, aydınlatma yapacağız derken, Uzungölümüzü havuz şeklinde gösterecek suni bir aydınlatma yapmayı düşünmüyoruz. Doğal olan gölümüze, kesinlikle suni havuz görüntüsü oluşturacak bir aydınlatma yapmayacağız. Çok doğal bir şekilde, insanların önünü rahat görebileceği, yürüyebileceği aydınlatma düşünüyoruz." diye konuştu.

Tok, proje kapsamında gölün çevresindeki tescilli binaların çatılarına da aydınlatma uygulanacağını aktararak, gece uzaktan bakıldığında çatıların ön bölümlerinin adeta birer martı şeklinde görüleceğini söyledi.

"Aydınlatma sayesinde geceleyin bir yayladan bakıldığında zaman Uzungöl'ün bütün güzelliği ortaya çıkacak." ifadesini kullanan Tok, aydınlatma için modern ancak yöresel mimariye uygun tamamı ahşap direkler kullanılacağını vurguladı.

Tok, yürüyüş yollarını aydınlatacak direklerden göle yansıyacak ışığın bölgeye ayrı bir güzellik katacağına inandığını da sözlerine ekledi.

250'ye yakın direk kullanılması planlanıyor

Aydınlatma kapsamında 250'ye yakın direk kullanılmasının planlandığını anlatan Tok, uygulamaya geçildiği zaman direk sayısında yüzde 10 artma ya da eksilme olabileceğini belirtti.

Tok, aydınlatma sayesinde artık Uzungöl'de gece çekilen fotoğrafların çok daha güzel görüneceğini vurgulayarak, aydınlatma çalışmalarını yıl sona ermeden tamamlamayı planladıklarını dile getirdi.

Başkan Hanefi Tok, proje çerçevesinde gelecek yıl ise yan yolları ve sokakları aydınlatmayı arzuladıklarını söyledi.

Peyzaj çalışmaları kapsamında yaklaşık 70 araç kapasiteli otopark yapılacağını da anımsatan Tok, ayrıca gölün kuzeyindeki Demirkapı mevkisinde ziyaretçilerin piknik yapabilecekleri mangal kulesi ve piknik masalarının da bulunacağı alan oluşturulacağını kaydetti.

 

İletişim

  • Işıklı Mahallesi Belediye Sok. No:12 D:2 PK:61940
    Çaykara/TRABZON
  • (0462) 616 10 29
  • (0462) 616 14 68
  • info@caykara.bel.tr
Hanefi TOK
Çaykara Belediye Başkanı